Logotip Komunalnog društva GRAD - Supetar

Komunalno društvo GRAD d.o.o.

E-mail kdgrad@st.t-com.hr Telefon +385 (0)21 631 077Lokacija Ulica Žedno-Drage 7, 21400 Supetar, Otok Brač

Ilustracija odbačene spužve

Kampanja Komunalnog društva GRAD d.o.o. pod nazivom “Odvajanje otpada je lako!” informira građane o tome kako i zašto reciklirati i odvajati otpad.

 

 

 

 

Kampanja je pokrenuta u suradnji s Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost (FZOEU) te se projektom podiže kvaliteta usluge u Supetru, Mircima, Škripu i Splitskoj. Očuvanje okoliša važna je stavka u odgovornosti svih kako bi se sačuvali resursi za generacije koje dolaze. Svijest o potrebi brige za okoliš dolazi iz činjenice da su čist zrak, bistra voda i plodno tlo izvor naše prehrane i dobrog zdravlja. U ovom tekstu donosimo nekoliko zanimljivih informacija o značaju čistog i plodnog tla.

 

Otpad nije problem, već resurs
Loše upravljanje otpadom pridonosi klimatskim promjenama i onečišćenju zraka te ima utjecaj na mnoge ekosustave. Posebno je važno obratiti pažnju na sprječavanje onečišćenja tla jer je ono izvor 90% hrane za čovječanstvo. Tlo omogućava uzgoj stoke, proizvodnju prirodnih vlakana i drugih sirovina. Tlo čuvamo odvajanjem otpada u posebne spremnike, neodlaganjem starih kućanskih uređaja i građevinskog materijala na napuštenim i zabačenim područjima. Primjerice, odbačenim gumama treba čak 50 godina kako bi se razgradile, a cijelo to vrijeme ispuštaju sastavni materijal u tlo. Razgradnja baterija traje više od dva milijuna godina. Omotač od metala lako se razgrađuje, ali unutrašnji sastojci poput olova i žive otrovni su za zemlju i zato ih je potrebno propisno odlagati i reciklirati. Otpad koji se ne reciklira, osim što može onečistiti okoliš, predstavlja gubitak sirovina koje se mogu ponovno upotrijebiti u proizvodnji. Dobar dio kućnog otpada čini kuhinjski i vrtni otpad, a upravo on može povoljno utjecati na tlo. Ako se prikuplja zasebno, kuhinjske ili biljne ostatke moguće je pretvoriti u plodno gnojivo. To se čini metodom anaerobne probave koja proizvodi bioplin i preostali materijal koji se zatim može upotrijebiti kao kompost.

 

Dinamičan sustav
Tlo je ključna sastavnica okoliša, a njegov nastanak i razvoj je dugotrajan. Ima izravan učinak na prirodna dobra te je osjetljivo na negativne utjecaje poput erozije ili prenamjene kao što su građevinski zahvati, iskopi pa i onečišćenja. Otok Brač izgrađen je od čvrstih stijena vapnenca i dolomita, a nastao je prije 100 milijuna godina taloženjem ljusaka brojnih školjki koje su stvorile rudistni vapnenac. Uzdizanjem iz plitkog mora oblikovalo se bračko tlo. Rijekom koja je tekla duž Brača s više pritoka, noseći kamenje, pijesak i mulj taložeći ga u nižim dolinama i stvarajući kameni sloj, Brač je postao otok. Erozijom tla, prenošenjem vode i taloženjem, nastale su vrste tla na otoku - vapnenac, lapor, breč, pijesak glina i zemlja crvenica. Terra rossa ujedno je i najzastupljenija na otoku, a za Brač je važan senonski vapnenac na kojem se nalaze i najpoznatiji kamenolomi iz kojih se stoljećima eksploatira kamen. Kako bi sačuvali strukturu bračkog tla potrebno je usvojiti naviku pravilnog odvajanja otpada kako štetni materijali ne bi doprli u tlo i prouzročili neželjene pojave u njemu. Dobre navike usvajaju se malim koracima, a jedna od njih je upravo odvajanje otpada na kućnom pragu.

 

AA glavni vizual za unutar tek

 

 Priroda vraća koliko u nju uložimo
Proces nastajanja tla je dugotrajan, no proces onečišćenja i oštećenja tla puno je brži. Tlo je osnova za proizvodnju hrane, organskih tvari, spremište hrane za biljke i oborinsku vodu, a kompostiranjem se pomaže njegovoj obnovi. Nadolazećom podjelom spremnika za odvajanje otpada započinje put prema čišćem i još kvalitetnijem životnom okruženju. Skupom malih promjena u svakom kućanstvu, klica velikih promjena pada na - plodno tlo. Sve informacije o podjeli spremnika za odvajanje papira i plastike na kućnom pragu kao i savjete za uspješno recikliranje pratite na web te Facebook stranici Komunalnog društva GRAD.

 

Tekst objavljen uz dopuštenje Dalmatinskog portala.

 

Kontakt podaci

Komunalno društvo GRAD d.o.o.

Ulica Žedno-Drage 7
21400 Supetar
Otok Brač

Tel: +385(0)21 631 077

Fax: +385(0)21 631 107

Raspored odvoza miješanog otpada 16.09.-14.06.

 Supetar - Dolčić  srijeda i subota
 Supetar - Centar  srijeda i subota
 Supetar - Pašike  utorak i petak
 Mirca   utorak i petak
 Splitska  ponedjeljak i četvrtak
 Škrip  ponedjeljak i četvrtak

Raspored odvoza miješanog otpada 15.06.-15.09.

 Supetar - Dolčić ponedjeljak, srijeda i petak
 Supetar - Centar utorak, četvrtak i subota
 Supetar - Pašike utorak, četvrtak i subota
 Mirca utorak, četvrtak i subota
 Splitska ponedjeljak, srijeda i petak
 Škrip ponedjeljak, srijeda i petakOva web stranica koristi kolačiće

Ova web stranica koristi kolačiće radi što boljeg iskustva posjetitelja stranice. Klikom na poveznicu 'Informacije' saznajte više o kolačićima. Klikom na poveznicu 'Prihvaćam' potvrđujete prihvaćanje kolačića na ovim stranicama.