Logotip Komunalnog društva GRAD - Supetar

Komunalno društvo GRAD d.o.o.

E-mail kdgrad@st.t-com.hr Telefon +385 (0)21 631 077Lokacija Ulica Žedno-Drage 7, 21400 Supetar, Otok Brač

Ilustracija razvrstavanja otpada kroz igru

Tijekom veljače ove godine u Supetru je započela kampanja “Odvajanje otpada je lako!”. Komunalno društvo GRAD poziva stanovnike da budu pokretačka snaga projekta te da pravilnim odvajanjem omoguće reciklažu otpada, a ujedno i ponovnu upotrebu tih materijala u kućanstvima.

 

 

 

Osim što se jednostavnim razvrstavanjem otpada čuva kvaliteta života i estetskog izgleda grada, štite se i prirodne ljepote po kojima je poznat cijeli otok Brač. Temelj odgovornog gospodarenja otpadom stječe se od malih nogu. Upravo zato, donosimo ideje kako djeci predškolske i školske dobi približiti odvajanje otpada i naučiti ih kako to pravilno činiti čitav život.

Kada govorimo o djeci u osnovnim školama, važno je objasniti im kako izgleda postupak odvajanja otpada na kućnom pragu te na zelenim otocima. Kroz jednostavnu prezentaciju, po mogućnosti interaktivnu, bitno je objasniti im kako se i gdje točno odvaja koja vrsta otpada. Ono što je ključno jest naglasiti razloge odvajanja otpada. Isto tako, pitati djecu što oni sami misle zašto se otpad treba odvajati. Ovako se na edukativan način djecu uključuje u gospodarenje otpadom te oni stječu pozitivne životne navike. Za svu djecu stariju od 10 godina bilo bi korisno uključiti ih u poslove odvajanja otpada u kućanstvu ili odlaganja istog na zelene otoke. Tako dijete izravno dolazi u doticaj s postupkom odlaganja otpada i razvija pozitivnu naviku.

Što se tiče predškolskog uzrasta, dobar način za približiti djeci te dobi odvajanje otpada jest kroz edukativne slikovnice. Postoje brojne slikovnice koje na zanimljiv i jednostavan način djeci objašnjavaju kako odvajati otpad te zašto je to potrebno činiti. Osim slikovnica usko vezanih uz gospodarenje otpadom, poučne su i one koje ističu važnost održivog načina života. Takve slikovnice obrađuju teme poput uloge stabala na planetu zemlji, važnosti pčela za naš planet, objašnjavaju karakteristike mora i njegovu funkciju u prirodi te ostale slične ekološke teme. Uz takve knjige, roditelji i odgajatelji djeci mogu kroz likove iz slikovnice približiti i objasniti važnost odvajanja otpada i brige za njihov Supetar kao i za čitav planet.

Također, za kasniji predškolski uzrast i rani školski uzrast, mogućnost je izrade vlastite bojanke. Djeca mogu u praznu bilježnicu nacrtati sve bitne predmete vezane uz odvajanje otpada te ih uz upute odgajatelja, učitelja ili roditelja, pravilno pobojati i tako naučiti što se i kako odvaja u koji spremnik.

 

Ilustracija razvrstavanja otpada kroz igru

 

Sav otpadni materijal, poput papira, plastike ili tekstila pogodan je za izradu dječjih igračaka. Zajednička izrada igračaka roditelja i djece razvija djetetove kompetencije na više razina. Prvenstveno, ono podiže djetetov osjećaj uspješnosti i samopouzdanja, razvija kreativnost, potiče stvaranje mišljenja te povećava sposobnost izražavanja o temi gospodarenja otpadom. Osim toga, dijete spoznaje vrijednost ljudskog rada, a družeći se s roditeljima i braćom i sestrama pri izradi igračaka, njeguje kvalitetne obiteljske odnose. Upravo zato, predlažemo svim roditeljima da provedu kvalitetno vrijeme sa svojom djecom izrađujući igračke od materijala za reciklažu. Njihova je prednost i to što su dostupni i besplatni, a dodatna je pogodnost nenametljivo ekološko osvještavanje i djetetov razvoj navika recikliranja.

Sve otpadne materijale koji se ne mogu ponovno iskoristiti treba odlagati u za to predviđene spremnike. Osim spremnika za miješani otpad, koji su supetarskim kućanstvima već podijeljeni, građani će također dobiti spremnike za papir te plastiku. Za stanovnike kuća takvi spremnici moći će zaprimiti 120 litara otpada, a za stanare zgrada postojat će veliki zajednički spremnici u kojima je za svaki stan predviđeno 60 litara zapremnine. Osim spremnika za odvajanje otpada na kućnom pragu, podsjećamo kako na području grada postoje zeleni otoci na 20 lokacija na kojima se odvajaju papir, karton, plastika i staklo, a na pojedinima i tekstil.

Sve informacije o nadolazećoj podijeli spremnika i čitavom projektu gospodarenja otpada pronađite na službenoj web te Facebook stranici Komunalnog društva GRAD.

 

Objavljeno uz dopuštenje Dalmatinskog portala.

 

Kontakt podaci

Komunalno društvo GRAD d.o.o.

Ulica Žedno-Drage 7
21400 Supetar
Otok Brač

Tel: +385(0)21 631 077

Fax: +385(0)21 631 107

Raspored odvoza mješanog otpada 16.09.-14.06.

 Supetar - Dolčić  srijeda i subota
 Supetar - Centar  srijeda i subota
 Supetar - Pašike  utorak i petak
 Mirca   utorak i petak
 Splitska  ponedjeljak i četvrtak
 Škrip  ponedjeljak i četvrtak

Raspored odvoza mješanog otpada 15.06.-15.09.

 Supetar - Dolčić ponedjeljak, srijeda i petak
 Supetar - Centar utorak, četvrtak i nedjelja
 Supetar - Pašike utorak, četvrtak i nedjelja
 Mirca utorak, četvrtak i nedjelja
 Splitska ponedjeljak, srijeda i petak
 Škrip ponedjeljak, srijeda i petakOva web stranica koristi kolačiće

Ova web stranica koristi kolačiće radi što boljeg iskustva posjetitelja stranice. Klikom na poveznicu 'Informacije' saznajte više o kolačićima. Klikom na poveznicu 'Prihvaćam' potvrđujete prihvaćanje kolačića na ovim stranicama.