Logotip Komunalnog društva GRAD - Supetar

Komunalno društvo GRAD d.o.o.

E-mail kdgrad@st.t-com.hr Telefon +385 (0)21 631 077Lokacija Ulica Žedno-Drage 7, 21400 Supetar, Otok Brač

Ilustrativni plakat akcije odvajanja otpada

Krajem veljače u Supetru je pokrenuta kampanja “Odvajanje otpada je lako!”. Komunalno društvo GRAD d.o.o. u suradnji s Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost (FZOEU) projektom podiže kvalitetu usluge u Supetru, Mircima, Škripu i Splitskoj te se ostvaruje važan korak ka očuvanju životne sredine.

 

 

Plastika je sveprisutna

Plastika kao materijal nalazi se svugdje oko nas - od dječjih igračaka, namještaja, pribora za jelo i ostalih kućanskih potrepština do modnih dodataka poput sunčanih naočala. Kao resurs vrlo je lagana, pristupačne cijene i može se ponovo iskoristiti u proizvodnji drugih alata. Samo podrijetlo riječi govori dovoljno o njoj. Dolazi od grčke riječi plastikos što znači onaj koji se može modelirati i oblikovati. Upravo zato potrebno ju je i pravilno odlagati kako bi se iskoristio njen puni potencijal i ujedno smanjilo zagađenje okoliša.

 

Plastični svijet nije najljepši svijet

Pogrešno odložen plastični otpad štetno utječe na ekosustav o kojem ovisimo. Primjerice, u moru on zalazi u sam hranidbeni lanac. Sitna mikroplastika kojom se hrane planktoni koji jedu ribe, a koje mi konzumiramo, tako ulaze u i naš organizam i krvotok. U Hrvatskoj se godišnje generira oko 12 kilograma plastičnog otpada po stanovniku, a 44% tog otpada odvaja se recikliranjem. Najčešći otpad koji možemo pronaći čak i na plažama su boce za napitke, posude za hranu, pribor za jelo, ambalaža i omoti od slatkiša, štapići za uši te plastične vrećice. Veseli podatak kako u zadnjih nekoliko godina čak 55% Hrvata manje koristi plastične vrećice za jednokratnu uporabu.

 

Što sve pripada žutom spremniku za plastiku?

Važno je naglasiti kako se sva plastika prije odlaganja u žuti spremnik treba isprati pod vodom kako bi se iskoristio puni potencijal daljnje prerade. Neki proizvodi koji pripadaju žutom spremniku su čiste plastične boce, plastične vrećice, aluminijske folije, plastični pribor, čaše od jogurta i drugih mliječnih proizvoda.

 

 Ilustracija odvajanja plastičnog otpada

 

Budimo kreativni!


Predmete koje ne odložite u spremnik za plastiku možete iskoristiti kao ukrase za vaš dom ili dodatke poput torbi ili novčanika. Primjerice, od plastičnih vrećica možete izraditi cvjetne ukrase i to jednostavno spajajući koncem sitnije dijelove vrećice. Od plastičnih boca izradite viseće lanterne za proljetno cvijeće, držač za uredski pribor na vašem stolu ili uz malo boje za plastiku, čak i ukrasne narukvice. Ako vam otpadne gumb s košulje, od otopljenih plastičnih slamki izradite novi koji se lako zašije na košulju. Plastične čepove spojite ljepilom te od njih napravite jedinstveni podmetač za čaše.

 

Sve informacije o nadolazećoj podijeli spremnika za papir i plastiku stanovnicima Supetra, a kojima se omogućava pravilno razvrstavanje tih materijala, pratite na web te Facebook stranici Komunalnog društva GRAD. Svako će kućanstvo dobiti spremnike od 120 litara za odvajanje otpada na kućnom pragu, a zgrade će imati zajedničke spremnike, unutar kojih je za svaki stan predviđeno 60 litara.

 

Tekst je objavljen uz dopuštenje Dalmatinkskog portala

 

 

 

Kontakt podaci

Komunalno društvo GRAD d.o.o.

Ulica Žedno-Drage 7
21400 Supetar
Otok Brač

Tel: +385(0)21 631 077

Fax: +385(0)21 631 107

Raspored odvoza mješanog otpada 16.09.-14.06.

 Supetar - Dolčić  srijeda i subota
 Supetar - Centar  srijeda i subota
 Supetar - Pašike  utorak i petak
 Mirca   utorak i petak
 Splitska  ponedjeljak i četvrtak
 Škrip  ponedjeljak i četvrtak

Raspored odvoza mješanog otpada 15.06.-15.09.

 Supetar - Dolčić ponedjeljak, srijeda i petak
 Supetar - Centar utorak, četvrtak i nedjelja
 Supetar - Pašike utorak, četvrtak i nedjelja
 Mirca utorak, četvrtak i nedjelja
 Splitska ponedjeljak, srijeda i petak
 Škrip ponedjeljak, srijeda i petakOva web stranica koristi kolačiće

Ova web stranica koristi kolačiće radi što boljeg iskustva posjetitelja stranice. Klikom na poveznicu 'Informacije' saznajte više o kolačićima. Klikom na poveznicu 'Prihvaćam' potvrđujete prihvaćanje kolačića na ovim stranicama.