Logotip Komunalnog društva GRAD - Supetar

Komunalno društvo GRAD d.o.o.

E-mail kdgrad@st.t-com.hr Telefon +385 (0)21 631 077Lokacija Ulica Žedno-Drage 7, 21400 Supetar, Otok Brač

Ilustrativni plakat akcije odvajanja otpada

“Odvajanje otpada je lako!” kampanja je kojom Komunalno društvo GRAD d.o.o. informira građane o bitnosti razdvajanja otpada. Otpadni materijal odvaja se u spremnike koji će biti dodijeljeni svakom kućanstvu za razvrstavanje na kućnom pragu.

 

 

 

Kampanja je pokrenuta u suradnji s Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost (FZOEU) te se projektom podiže kvaliteta usluge u Supetru, Mircima, Škripu i Splitskoj. Osim recikliranja i odvajanja otpada, za očuvanje okoliša važno je početi mijenjati cjelokupan odnos prema prirodi. U ovom vam tekstu donosimo savjete kako početi prakticirati održiv način života u skladu s prirodom.

Mali koraci pri svakoj kupnji namirnica
Održiv način života podrazumijeva put promjene ustaljenog načina života, stavova, vrijednosti i navika. Kod ovakvog načina života treba obratiti pažnju na unos stvari u dom, a to je posebno bitno kod kupovine namirnica. Kako svaka promjena počinje malim koracima, onaj prvi može biti zamjena plastičnih vrećica jednom platnenom ili pak košarom pri odlasku u kupovinu. Kako bi se prije svakog odlaska u trgovinu sjetili ponijeti vlastitu vrećicu, držite ju blizu vrata, a ako kupovinu obavljate usput ili nakon posla, vrećicu uvijek možete spremiti u poslovnu ili ručnu torbu. Također, pokušajte kupovati racionalno - kupujte samo ono što vam zaista treba te veća pakiranja umjesto više manjih, čime ujedno štedite i prostor u vašem kućanstvu. Takvoj kupovini pridonosi i planiranje obroka na tjednoj razini, a kvalitetnom organizacijom možete i financijski uštedjeti. Kupovinom svježih namirnica smanjujete ambalažni otpad jer one obično zahtijevanju manje spremnike. Nakon pripremanja obroka, ostatke svježeg voća i povrća možete kompostirati.

vizual za unutar teksta

 

Čuvajmo naš otok
Kompostiranjem ostataka hrane, taloga kave ili otpatka iz vrta pomažete prirodnoj obnovi tla. Zdravo tlo hrani ljude, dok je voda izvor života. Kako biste sačuvali vodeno bogatstvo kojim naša priroda obiluje, ne puštajte nepotrebno vodu dok perete vozila te zatvarajte slavinu dok perete zube i pri pranju posuđa. Ako primijetite curenje vode iz cijevi, popravite pukotine, a na slavinu možete staviti mrežicu za reguliranje mlaza. Ovakvim korištenjem vode pridonosite i njenoj uštedi tijekom ljetnih suša. Štedjeti možete i električnu energiju služeći se štednim žaruljama koje troše manje energije od običnih žarulja. Sve ono što još ima uporabnu vrijednost, a želite odbaciti jer vi više ne koristite, poklonite onome kome je potrebnije.

 

Infrastruktura za uspješno odvajanje otpada
Komunalno društvo stanovnicima Supetra podijelit će spremnike za odvajanje papira i plastike, veličine 120 litara dok su zajednički spremnici namijenjeni zgradama, unutar kojih je za svaki stan predviđeno 60 litara. Time se donosi potrebna infrastruktura za uspješno i jednostavno odvajanje otpada na kućnom pragu, a zahvaljujući čemu će svaki stanovnik doprinijeti kvalitetnijem životnom okolišu. Sve pravovremene informacije svakodnevno pratite na web te Facebook stranici Komunalnog društva GRAD.

 

 

Objavljeno uz dopuštenje Dalmatinskog portala.

 

Kontakt podaci

Komunalno društvo GRAD d.o.o.

Ulica Žedno-Drage 7
21400 Supetar
Otok Brač

Tel: +385(0)21 631 077

Fax: +385(0)21 631 107

Raspored odvoza miješanog otpada 16.09.-14.06.

 Supetar - Dolčić  srijeda i subota
 Supetar - Centar  srijeda i subota
 Supetar - Pašike  utorak i petak
 Mirca   utorak i petak
 Splitska  ponedjeljak i četvrtak
 Škrip  ponedjeljak i četvrtak

Raspored odvoza miješanog otpada 15.06.-15.09.

 Supetar - Dolčić ponedjeljak, srijeda i petak
 Supetar - Centar utorak, četvrtak i subota
 Supetar - Pašike utorak, četvrtak i subota
 Mirca utorak, četvrtak i subota
 Splitska ponedjeljak, srijeda i petak
 Škrip ponedjeljak, srijeda i petakOva web stranica koristi kolačiće

Ova web stranica koristi kolačiće radi što boljeg iskustva posjetitelja stranice. Klikom na poveznicu 'Informacije' saznajte više o kolačićima. Klikom na poveznicu 'Prihvaćam' potvrđujete prihvaćanje kolačića na ovim stranicama.