Logotip Komunalnog društva GRAD - Supetar

Komunalno društvo GRAD d.o.o.

E-mail kdgrad@st.t-com.hr Telefon +385 (0)21 631 077Lokacija Ulica Žedno-Drage 7, 21400 Supetar, Otok Brač

Ilustracija edukacije mladih za odvajanje otpada

Komunalno društvo GRAD d.o.o. kampanjom “Odvajanje otpada je lako!” podiže kvalitetu usluge u Supetru, Mircima, Škripu i Splitskoj. Osim što pravilnim odvajanjem otpada građani doprinose kvalitetnijoj životnoj okolini, važno je ovu naviku prenijeti i na najmlađe članove obitelji. U tekstu vam donosimo pregršt ideja kako potaknuti kreativnost i kod djece razviti svijest o zaštiti okoliša.

 

 

 

 

Mali ekolozi
Važnost recikliranja uči se od malih nogu. Kako i sam naziv kampanje kaže “Odvajanje otpada je lako!” pa tako i najmlađi mogu sudjelovati u svim aktivnostima. Pretvaranje otpada u elemente koji se mogu dalje koristiti čini se kao magični trik, no kroz igru i raspoznavanje različitih boja spremnika, brzo postaje zabava za cijelu obitelj. Djeca upijaju od bliskih osoba, uče primjerom i postaju imitatori, stoga je važno da uvide navike i važnost skupljanja, odvajanja i recikliranja otpada kod svojih ukućana.

 

Klinci i klinceze spašavaju planet
Mašta radi svašta pa tako raznim edukativnim igricama možete potaknuti djecu na brigu o očuvanju prirode. U svome domu možete izdvojiti manje spremnike, primjerice od kašeta koje obojate u boje spremnika - plavo za papir, žuto za plastiku, zeleno za miješani komunalni otpad te jedan spremnik za biootpad. Iz časopisa ili kataloga izrežite slike različitih proizvoda poput povrća, voća, kartonske i plastične ambalaže, alata, limenki, konzervi i sličnih proizvoda te ih stavite na hrpu. Vaš mali ekolog s hrpe izvlači sličice te sliku proizvoda smješta u predviđeni spremnik za otpad. Starijoj djeci moguće je organizirati interaktivni kviz - osmislite pitanja o gospodarenju, zbrinjavanju otpada i zaštiti okoliša, a za svaki točan odgovor, dijete može biti prigodno nagrađeno. Otpad može poslužiti i u kreativne svrhe poput izrade vaza, ukrasnih kutija i različitih spremnika. Od stare tkanine i plastičnih vrećica možete napraviti reciklirane torbe, a od plastičnih slamki efektne narukvice i ogrlice. Plastične boce mogu poslužiti kao nova igračka u obliku aviona ili broda. Za većinu atraktivnih novih proizvoda nije potrebno više od škara, ljepila i malo boje.

 

Svijet je lopta šarena
Učenje djece odgovornosti sortiranja otpada proces je koji traje, no bitno im je pomoći razumjeti svrhu pravilnog odvajanja te ih podučiti što se s njime nakon toga može raditi. Također, zajedničkim druženjem i igrom djetetu jačate samopouzdanje.

Uz spremnike za miješani otpad koji su podijeljeni ranije, vlasnicima kuća dodijelit će se još i spremnici od 120 litara za odvajanje papira i plastike, a zgradama zajednički spremnici za iste materijale, unutar kojih je za svaki stan predviđeno 60 litara. Dio njih već je stigao u Komunalno društvo GRAD, te će se u narednom periodu odrediti dinamika podjele kućanstvima. Sve informacije o nadolazećoj podijeli spremnika pratite na web te Facebook stranici Komunalnog društva GRAD.

Kontakt podaci

Komunalno društvo GRAD d.o.o.

Ulica Žedno-Drage 7
21400 Supetar
Otok Brač

Tel: +385(0)21 631 077

Fax: +385(0)21 631 107

Raspored odvoza mješanog otpada 16.09.-14.06.

 Supetar - Dolčić  srijeda i subota
 Supetar - Centar  srijeda i subota
 Supetar - Pašike  utorak i petak
 Mirca   utorak i petak
 Splitska  ponedjeljak i četvrtak
 Škrip  ponedjeljak i četvrtak

Raspored odvoza mješanog otpada 15.06.-15.09.

 Supetar - Dolčić ponedjeljak, srijeda i petak
 Supetar - Centar utorak, četvrtak i nedjelja
 Supetar - Pašike utorak, četvrtak i nedjelja
 Mirca utorak, četvrtak i nedjelja
 Splitska ponedjeljak, srijeda i petak
 Škrip ponedjeljak, srijeda i petakOva web stranica koristi kolačiće

Ova web stranica koristi kolačiće radi što boljeg iskustva posjetitelja stranice. Klikom na poveznicu 'Informacije' saznajte više o kolačićima. Klikom na poveznicu 'Prihvaćam' potvrđujete prihvaćanje kolačića na ovim stranicama.